Skip to main content

Program de sprijin pentru afacerile agricole ale tinerilor fermieri din diaspora

Proiectul este parte din Submăsura 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 –2020, gestionat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Finanțare oferită:
• Fondurile totale alocate sunt în valoare de 20 milioane de euro. Dacă te afli printre tinerii cetățeni români din afara granițelor țării și vrei să te instalezi ca șef sau manager al unei exploatațiii agricole, poți obține finanțare europeană prin acest program în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
• Finanțarea se oferă sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (respectiv, cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare.

Termen-limită pentru aplicare:
• Termenul pentru depunerea cererilor a fost prelungit până pe 5 iulie 2021, ora 16:00. Termenul inițial era 4 mai 2021.
• Cu cât depui aplicația mai rapid, cu atât mai bine - există o serie de praguri intermediare de calitate de care trebuie să ții cont.
• Pragul de calitate pornește de la 70 de puncte (înscrieri între 04.01.2021 și 04.02.2021) și scade lunar cu 15 puncte. Pragul de calitate pentru perioada mai-iulie este de 25 de puncte.
• Până în prezent au fost depuse 172 de proiecte a căror valoare însumează 6,9 milioane euro. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor, mai sunt FINANȚARE

Criterii de eligibilitate
Programul se adreseaza celor care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară: postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE. Varsta eligibila: între 18 și 41 de ani. Solicitantii au avut un loc de muncă în țări membre UE sau tări terțe UE în domeniul agricol, agroalimentar, veterinar sau economie agrară, cel puțin 3 luni neîntrerupte, în ultimele 24 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare.

Cum aplici:
• Ghidul complet al solicitantului poate fi descărcat pe site-ul AFIR
• În primă fază trebuie să îți creezi un cont de utilizator pe site-ul AFIR, apoi va trebui să adaugi mai multe documente, între care și un plan de afaceri realizat după indicațiile din ghid.